Παρουσίαση της «Ερμηνείας» στην Αρναία

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στην Αρναία Χαλκιδικής παρουσιάστηκε η «Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης» στην καθιερωμένη συνάντηση σπουδαστών των αγιογραφικών σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους. Ο πατήρ Χρυσόστομος Μαϊδώνης, πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως, παρουσίασε τους ομιλητές και αναφέρθηκε στο σημαντικό πολιτιστικό αλλά και πνευματικό έργο που επιτελούν οι κατά τόπους Αγιογραφικές σχολές της Μητροπόλεως.
Η Δρ Μαρία Παναγιωτοπούλου, πρεσβυτέρα Σπυρίδωνα Μποτονάκη, στην κατατοπιστική ομιλία της περιέγραψε το περιεχόμενο της «Ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης», περισπουδάστου έργου (περ. 1733) του ιερομονάχου Διονυσίου του εκ Φουρνά των Αγράφων, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή στην πρώτη έκδοση στα Ελληνικά και στην Ελλάδα της «Ερμηνείας» (2008) του σημερινου Γέροντα του κελλίου του Τιμίου Προδρόμου-Διονυσίου του εκ Φουρνά, του παπα-Αναστάση.
(π. Αναστάσιος, κ. Κύρου, π. Σπυρίδων Μποτονάκης, π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, πρεσβυτέρα Μαρία Μποτονάκη, κ. Νικόλαος χχχχ, κ. Κλεάνθης χχχχ)
Στη συνάντηση αυτή, ο καθηγητής κ. Δημήτριος Κύρου παρουσίασε χειρογράφο της «Ερμηνείας» του 19ου αι., εγχειρίδιον που χρησιμοποιούσε ο πατήρ Ιωάννης Ζωγράφος (1821-1919), ιερέας και αγιογράφος.
Ο παπα Αναστάσης φυλομετρεί με ιδιαίτερη συγκίνηση την χειρόγραφη «Ερμηνεία» που διασώζεται ώς τις μέρες μας χάρι στη ευαισθησία του φιλολόγου-θεολόγου κ. Δ. Κύρου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διονύσιος ο εκ Φουρνά

Τα Άγραφα στη διαδρομή της ιστορίας: Διονύσιος ο εκ Φουρνά