Παρουσίαση της «Ερμηνείας της ζωγραφικής τέχνης» στην Αθήνα.

Αθήνα, 26 Μαΐου 2008
Πλήθος κόσμου παρευρέθη στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην παρουσίαση της νέας εκδόσεως της «Ερμηνείας της Ζωγραφικής Τέχνης», που εξεδόθη πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ερμηνεία - Αγιον Όρος».
Οι εκδόσεις Ερμηνεία είναι το διακόνημα του Ιερού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου, γνωστό και ώς το «Κελλί του Φουρνά», που βρίσκεται στις Καρυές του Αγίου Όρους όπισθεν του ναού του Πρωτάτου.  Ο ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά, είναι ο κτίτορας του κελλιού και ιστοριογράφος του ναού του, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου.  Σήμερα, στο κελλί, εγκαταβιώνει ο Γέροντας π. Αναστάσιος, ζωγράφος και συγγραφέας ο ίδιος, και ο π. Πρόδρομος, γραμματέας της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους.
Εκατό σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη έκδοση στα Ελληνικά, που επιμελήθηκε ο αείμνηστος Παπαδόπουλος-Κεραμέας στην Αγία Πετρούπολη, εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλἀδα με καινούρια στοιχειοθεσία και μορφή το πολυσπούδαστο έργο του Διονυσίου, η  «Ερμηνεία», πιστεύοντας ότι προσφέρεται στους ομοτέχνους του Διονυσίου, τους φιλοτέχνους αλλά ταυτόχρονα και στους φιλολόγους, στους θεολόγους, στους ποιητές και στούς πιστούς ένα βιβλίο ψυχοφελές και πάντερπνο.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημος, η κ. Μαρία Τσαρούχα-Κόλλια (Βουλευτής Σερρών, Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής), ο κ. Μιχάλης Παντούλας (Βουλευτής Ιωαννίνων), ο κ. Καρανίκας (Βουλευτής Ευρυτανίας), η καθηγήτρια κ. Καλλιόπη Μπουρδάρα, ο κ. Ιωάννης Γρίβας (τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου), ο πρέσβυς της Ιαπωνίας κ. Κιταμούρα, ο κ. Πέτρος Τσέλιος (πρόεδρος των απανταχού Φουρνιωτών) και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση ετίμησε με την σεπτή παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β'.
Στο σύντομο αλλά εξαιρετικό βίντεο που επροβλήθη, αγιορείτες πατέρες και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέγνωσαν αποσπάσματα από το βιβλίο.
Δείτε το βίντεο εδώ:
<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7MXA-f11duY&hl=en"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/7MXA-f11duY&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>

Για το έργο του Διονυσίου του εκ Φουρνά και την «Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης» μίλησαν: Παναγιώτης Βλάχος (τ. Επιθεωρητής Μ.E., Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός»), Αρχιμ. Χρυσόστομος (ηγούμενος της Ι. Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους), Νίκος Ζίας (ομότιμος Καθηγητής Iστορίας της Τέχνης Πανεπ. Αθηνών, Πρόεδρος του Ευρ. Κέντρου Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Mνημείων), Masako Kido (καθηγήτρια Ιστορίας της Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Τέχνης και της Ελληνικής γλώσσας στο Kyoritsu Women's University του Tokyo, και μεταφράστρια της "Ερμηνείας" στα ιαπωνικά), Δημοσθένης Αβραμίδης (ζωγράφος, εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής Παν. Δ. Μακεδονίας).
Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Μαρία Τσαρούχα-Κόλλια, η κ. Καλλιόπη Μπουρδάρα και ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημος.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κατά την προσέλευσή του στην αίθουσα. Τον υποδέχεται ο επιμελητής των Εκδόσεων «Ερμηνεία» Κώστας Αργύρης.

Ο Γέρων του Ιερού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου και των «Εκδόσεων Ερμενεία-Άγιον Όρος» π. Αναστάσιος παρουσιάζει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο την νέα έκδοση της «Ερμηνείας της ζωγραφική τέχνης». 

Το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης. Από αριστερά, ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, ο κ. Ζίας, ο κ. Αβραμίδης και η κ. Kido.
Η κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Ιανός». Σε πρώτο πλάνο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου &  Αγίου Όρους και ο καθηγητής- πρώην επιθεωρητής Μ.Ε. κ. Παναγιώτης Κ. Βλάχος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διονύσιος ο εκ Φουρνά

Τα Άγραφα στη διαδρομή της ιστορίας: Διονύσιος ο εκ Φουρνά